conf. univ. Gabriel CHEREGI

In calitate de conf. dr. ing. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Protectia Mediului, Departamentul Silvicultura si Inginerie Forestiera, am acceptat inivitatia colegilor de la centrul de training EDUFOR de a analiza si scrie cateva cuvinte despre cursul “Implementarea strategiei de productie durabila in sectorul mobilei sau componentelor din lemn”.

In primul rand, mi se pare remarcabila ideea de a introduce e-learningul in formarea continua a specialistilor din industria lemnului. Astfel, pot avea acces usor la resurse de invatare cursanti ce lucreaza in diferite fabrici raspandite in intreaga tara!

In ceea ce priveste tematica, este una deosebit de actuala si de importanta, in contextul in care piata mobilei din Romania se adreseaza unui consumator din ce in ce mai rafinat si care doreste produse santoase, libere de formaldehida sau alte substante toxice periculoase, fiind totodata constient de implicatiile pe care productia le are asupra mediului in care traieste. De asemenea, este binecunoscut faptul ca o mare parte din mobila produsa autohton se adreseaza pietei Europene, in care clientul are cunostiinte serioase privind certificarea de sustenabilitate a productiei, ca de exemplu certificarea ecologica sau EMAS. Numai respectand aceste conditii, fabricile noastre pot ramane in topul preferintelor clientilor Europeni.

Prima unitate de invatare, Cum să integrăm obiectivele de sustenabilitate  în companie şi în departamentul de producţie, are un rol foarte important in structura cursului, reprezentand piatra de temelie pentru acumularea cunostiintelor viitoare. Sunt descrisi aici, pasii concreti pe care compania in ansablu sau si apoi unitatile de productie trebuie sa ii parcurga pentru a integra conceptul de sustenabilitate. De remarcat faptul ca intregul curs este presarat cu leagaturi catre alte surse externe foarte valoroase, ce permit cursantului sa detalieze informatiile primite. Cateva exemple in acest sens: ghidul indicatorilor de afaceri  în legătura cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (introduse in anul 2015), linkuri catre standarde si intiative de raportare globala a sustenabilitiatii.

In unitatea 2, Solutii concrete pentru reducerea impactului negativ, ecologic, social si economic in productia de mobilier din lemn, sunt definite tipurile de impacturi in productie, legile Europene si transpunerea romaneasca a acestora. Acest pas are un rol deosebit de important pentru specialisti in a sti cum sa defineasca impactul de mediu urmand legislatia in vigoare. In continuare se “intra in miezul problemei”, astfel ca dupa definirea temenului de BAT – Cele mai bune tehnici disponibile – se exemplifica toate tehnicile pe care companiile din industria lemnului si a mobiliei trebuie sa le utilizeze concret in productie, pentru a a obtine produse sustenabile sau a introduce un sistem performant de management de mediu.

In ceea ce priveste partea practica, pentru fiecare unitate exista exemple concrete ce pot fi utilizate si/sau adaptate conditiilor reale din fabrici. Totodata, nu este de neglijat faptul ca persoanele inscrise la curs pot interactiona utilizand forumuri si chaturi, referitor la tematica propusa, facand schimb de bune practici. Astfel, platforma de e-learning devine si un mediu de interactiune in sprijinul propriilor afaceri.

Practicarea jocului educational “Vrei sa fii milionar” are rolul de exercitiu si de auto-evaluare a tematicii propuse, fiind un sprijin essential inainte de examen.

Testarea si certificarea competentelor par foarte usor de atins, stand confortabil acasa. Nu mai reprezinta un stress sau o emotie puternica pentru participant, ci se transforma intr-un fapt firesc, o garantie a faptului ca stapanesc tematica abordata.

Un curs exceptional, prin importanta si actualitatea tematicii si a informatiilor prezentate, modalitatile practice de abordare si metodele educationale utilizate!