EDUFOR partener in proiectul “Passion for Learning”

Incepand cu luna Octombrie 2019 EDUFOR isi desfasoara activitatea ca partener intr-un nou proiect Erasmus+ de Partneriat Strategic in domeniul Educatiei Scolare, numit “Passion for Learning”. Proiectul se va desfasura timp de 2 ani, in perioada 1 Octombrie 2019 – 30 Septembrie 2021 si va implica 8 parteneri din 4 tari Europene: Romania, Polonia, Italia si Turcia, dupa cum urmeaza:

ROMANIA:

  • Scoala nr. 18 din Timisoara (coordonatorul proiectului)
  • SC EDUFOR SRL

POLONIA:

  • WYZSZA SZKOLA BIZNESU I NAUK O ZDROWIU
  • ZESPOL KSZTALCENIA I WYCHOWANIA W KLUKOWEJ HUCIE

ITALIA:

  • CENTRO PER LO SVILUPPO CREATIVO DANILO DOLCI
  • Educandato Statale Maria Adelaide

TURCIA:

  • MUGLA IL MILLI EGITIM MUDURLUGU
  • MENTESE CUMHURIYET ORTAOKULU

Scopul proiectului este de a crea o abordare integrata si inovatoare in domeniul educației școlare care să îmbunătățească performanța de predare și învățare si incluziunea elevilor cu risc de părăsire timpurie a școlii, prin utilizarea metodelor terapeutice și instrumentelor digitale în activitățile educaționale.

Principala innovatie a proiectului consta in testarea unui nou model educational numit „PASSION” menit sa integreze elevii cu risc de părăsire timpurie a școlii, ce va sta la baza tuturor activitatilor proiectului. Modelul a fost elaborat de catre EDUFOR si finalizat impreuna cu coordonatorul proiectului „Scoala nr. 18 din Timisoara” si toti ceilalti parteneri.

Principalele rezultate intelectuale obtinute vor fi:

  • Manualul profesorului: Activitati educationale terapeutice pentru integrarea elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii.

Acesta presupune identificarea si descrierea de activitati educationale avand la baza metode terapeutice dedicate dezvoltarii competenteleor socio-emotionale ale elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii si in acelasi timp dobandirea altor competente cheie ca: competențe personale, sociale și de a învăța să înveți; competențe cetățenești; competențe de sensibilizare și expresie culturală.

Acest manual va curpinde o descriere textuala a activitatilor dezvoltate dar se va realiza si intr-o forma audio-video ce va incorpora toate activitatile desfasurate practic cu elevii.

  • Platforma de e-learning si resurse educationale terapeutice interactive.

Se doreste dezvoltarea unei platforme educationale ce va fi realizata cu ajutorul softului educational de tip free open source: Moodle. Aceasta va avea un rol multiplu:

  • instruirea profesorilor in predarea cu ajutorul mijloacelor ITC,
  • comunicarea si schimbul de bune practici intre diferiti actori economici: profesori si personalul scolar, parinti si elevi, alti actori educationali, sociali economici, si culturali cu impact asupra procesului educational la nivel scolar
  • realizarea de materiale didactice innovative si interactive dedicate elevilor cu risc de abandon scolar, in vederea incluziunii acestora si a dezvoltarii de competente socio-emotionale, cetatenesti si culturale; acestea vor avea la baza technica “storytelling” si tehnica “scenariilor bazate pe realitate”. De asemenea materialele didactice vor include jocuri clasice on-line ca de exemplu: spanzuratoarea, vrei sa fii milionar, cuvinte incrucisate, etc.

Avand in vedere experienta in domeniul e-learningului, pentru realizarea acestui rezultat intelectual EDUFOR va avea rolul de leader.

Pe parcursul celor 2 ani, toti partenerii vor fi activ implicati intr-un schimb de bune practici ce vor viza punerea in aplicare a activitatilor proiectate in Manual Profesorului descris mai sus precum si utilizarea platformei de e-learning si a materialeor didactice obtinute si vor testa modelul educational PASSION.

Astfel va avea loc o mobilitate internationala a profesorilor si 4 scurte mobilitati internationale ale elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii.

Rezultatelor proiectului vor fi disseminate prin intemediul celor 4 evenimente de multiplicare ce vor avea loc in Romania, Italia, Polonia si Turcia dar si alte actiuni concrete specifice, ce vor fi puse in practica de catre toti partnerii proiectului prin imp,ementarea planului de diseminare.

In perioada 27 – 30 Noiembrie 2019, a avut loc si prima intalnire in parteneriat a proiectului, gazuduita de catre partenerul Italian CSC Danilo Dolci, la sediul sau din Palermo. Cateva fotografii din timpul intalnirii puteti vedea meai jos:

Este disponibila de asemenea si prezentarea animata realizata de catre EDUFOR cu aceasta ocazie.

 

“Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.”